Čišćenje rijeke Jaglenice

Da je međusobna podrška potrebna i da ne možemo jedni bez drugih mnogo je pokazatelja oko nas. Tako je  Odbor za međureligijsku suradnju Novi Travnik, koji djeluje dugi niz godina, a shodno podršci koju ima od lokalne zajednice, želio da toj istoj zajednici vrati lijepim djelima. Zagađenost rijeka u Bosni i Hercegovini je tema, nažalost, poznata svima.

Članovi OMS-a, aktivisti i lokalno stanovništvo su prepoznali jedan od problema u svome gradu te zajedničkim snagama odlučili poduzeti nešto, korak po korak.

Na sastanku koji je održan 5.5.2020. godine između don Ante Ledića, predsjedavajućeg OMS-a u Novom Travniku, predsjednika i predsjednica četiri mjesne zajednice i predsjednika SRD NT (Sportsko ribolovno društvo), dogovoreno je da se projektom koji je predložio OMS u Novom Travniku nabavi potreban alat za čišćenje rijeke Jaglenice. Od konca svibnja do rujna aktivisti su pristupili čišćenju rijeke i poribljavanju korita te obnovili šetalište.

Alat koji je kupljen za realizaciju ove aktivnosti će služiti za održavanje i nastavak čišćenja rijeke Jaglenice duž njenoga toka.  Ovo je samo dokaz da, ako želimo da doprinesemo svojoj lokalnoj zajednici i imamo čiste namjere, ključ za rješenje se nalazi u udruživanju sa drugima. Jedni bez drugih ne možemo.

Odbor planira još aktivnosti, za koje vjerujemo da će biti od koristi svima nama koji živimo ZAJEDNO.

Ana Jurić, sekretar OMS Novi Travnik

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Bez dijaloga nema napretka

Bez dijaloga nema napretka „Svaki dijalog ima smisla i ima svoje opravdanje. Ponekad su očekivanja veća od ostvarenog, što ne znači da je dijalog neuspješan

Purim

Sjećanje na spas Jevreja Persije od pokolja, koji je bio predvidio i dan provedbe odredio zločinac Hamam, prvi ministar Persijskog cara Ahašveroša (prije 2500 godina).

Osuda napada na Aladža džamiju

Iz razgovora sa Miralem ef. Hodžićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske Zajednice Foča, doznajemo da je na minaretu Aladža-džamije u Foči u toku dana, 18.2.2021. primijećeno

Lejletu-r-regaib

Islamski kalendar je lunarni (Mjesečev) kalendar. Za računanje vremena, on se ravna prema Mjesečevim mijenama. Kao početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje Muhammeda, a.s., iz