Bogatstvo je u različitostima

Shvatajući važnost Povjerenja, Razumijevanja i Odgovornosti za Budućnost žene općine Žepče su 2016. godine osnovale Udrugu „Prva“. Sve s namjerom kako bi potaknule, afirmisale i motivisale svoje članice da kroz vidljive Promjene, adekvatan Razvoj, jedinstvenu Viziju i predan Aktivizam budu korisne svojoj lokalnoj zajednici. Ciljevi udruge su promicanje i zagovaranje,  poštivanja i zaštite  prava žena te njihovo osnaživanje i edukacije za poduzimanje aktivne uloge u svim segmentima društva.

Zagovaranje međureligijskog dijaloga i saradnje, promicanje raznolikosti naroda žepačkog kraja jesu pokazatelji združenosti snaga članica udruge da Žepče približe drugima kao multietničku sredinu koja njeguje svu tradiciju i običaje.

Implementacijom projekta „Bogatstvo je u raličitosti“ ukazala se potreba za objedinjavanjem tradicionalnih recepata svih vjerskih skupina žepačkog kraja u jednu malu zbirku. USAID je uvidio važnost istog i kroz mirovni projekat PRO-Budućnost podržali su realizaciju i htijenje članica da izrađeni materijal promovišu kao jedinstven turistički proizvod naše općine. 

Predsjednica Udruge Marijana Matijević(foto 1) sa tri članice snimila je i video materijal koji će biti dio edukativnog materijala za učenike srednjih škola sa područja općine Žepče koji će i nakon implementacije projekta kroz nastavni proces imati priliku naučiti nešto novo. Time će kroz segment gastronomije upoznati druge i drugačije i naučiti poštovati njihovu tradiciju i kulturu.

foto 1.

Bogate i zanimljive recepture vizuelno su nam dočarale Miladinka Duvančić koja je kuhala germitalj kolač i cicvaru(foto 2), zatim Danica Dunđer kuhajući pitu jajušu i nabrnjače(foto 3) i Munevera (Nerka) Bajrić(foto4) koja je kuhala bamiju i halvu.

Predsjednica udruge naglašava da jednoličnost ne samo da nije zanimljiva, ona je nekako i znak siromaštva, dok nam raznolikost pokazuje svoju osebujnost i zanimljivost te bogatstvo koje nosi u sebi. Bosna i Hercegovina tipična je zemlja te raznolikosti i te različitosti.

Članice ovim projektom žele pokazati, kako kažu, osebujnost gastronomije koja odražva naše sličnosti i različitosti koje su protkane u našim svakodnevnim životima, baš kao u okusima i mirisima tradicionalnih jela koje iznosimo dragom gostu, prijatelju, putniku namjerniku i svim dobronamjernim ljudima. Apeluju da trebamo čuvati svoje običaje, kulturu i kulturno naslijeđe.

Foto 4

Zahvaljuju se svima koji su prepoznali njihove napore da lokalnoj zajednici ostave trajan spomen na naše različitosti koje nas spajaju i u kojima svakodnevno tražimo naše sličnosti kroz okuse i mirise .

Mirisom doma, topline i zajedništva, ali i kuhinjom tri naroda sa svim različitositima koje nas spajaju žele (u)poznavati  ono što nam je zajedničko, a ne ono što nas dijeli.

Anesa Džinić-Odobašić, sekretar OMS Žepče

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици