U UGLJEVIKU ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU „MOJ DOPRINOS TRAJNOM MIRU“

U Ugljeviku je 21. 1. 2015. u Domu kulture održan Okrugli sto na temu „Moj doprinos trajnom miru“. Okrugli sto je održan u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem BiH.

Na okruglom stolu su učestvovala 24 predstavnika crkava i vjerskih zajednica, lokalnih vlasti, civilnog društva, obrazovnih institucija, madih i medija iz Teočaka i Ugljevika. Okrugli sto je otvorio i moderirao gospodin Emir Kovačević, izvršni sekretar Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. Uvodničari su bili jerej Srđan Vasiljević ispred Srpske pravoslavne crkve i Besim Ef. Hodžić ispred Islamske zajednice u BiH.

Nakon uvodnih izlaganja moderator je otvorio konstruktivnu panel diskusiju na kojoj su se učesnici osvrnuli na sama izlaganja, postavljali pitanja uvodničarima ali i sami poslali poruke mira kao mali lični doprinos ovom događaju. Nakon diskusije se kao zaključak nametnula potreba većeg uključenja crkava i vjerskih zajednica u proces izgradnje trajnog mira ali i lični angažman i odgovornost svakog pojedinca kako bi se stvorili uslovi za ponovno vraćanje povjerenja među građankama i građanima.