U TRNOVU ODRŽANA JAVNA TRIBINA „MOJ DOPRINOS TRAJNOM MIRU“

U sali Centra za kulturu“Trnovo“ u Trnovu je 16. jula 2016. godine sa početkom u 10h održana javna tribina pod nazivomMoj doprinos trajnom miru“. Tribina je realizovana u sklopu USAID-ovog projekta PROBudućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) u saradnji sa CRS-om (Catholic Relief Services), Međureligijskim vijećem u BiH, Karitasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Fondacijom Mozaik, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Javnoj tribini “Moj doprinos trajnom miru” prisustvovalo je više od dvadeset predstavnika crkava i vjerskih zajednica, lokalnih vlasti, nevladinog sektora, civilnog društva i obrazovnih institucija iz Trnova, Foče, Banja Luke i drugih gradova širom BiH. Javnu tribinu je otvorio gospodin Emir Kovačević predstavnik Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini sa toplim riječima pozdrava i dobrodošlice svim učesnicima. G. Kovačević je prisutne potom upoznao sa samim projektom PRO-Budućnost i do sada realizovanim aktivnostima u okviru projekta.

Nakon izlaganja g. Kovačevića prisutnima su se obratili predstavnici crkava i vjerskih zajednica. Ispred Islamske zajednice BiH, uvodničar je bio Mirel ef. Okanović, novoizabrani imam Medžlisa IZ Trnovo. Prisutnima se obratio pozdravnim riječima “Neka je Alahov mir i blagoslov na Vas”, prenoseći poruku mira. Kao predstavnik Katoličke crkve, uvodničar na javnoj tribini je bio fra Pero Karajica, iz Župe Sv. Franje Asiškog u Sarajevu, koji se i u nekim ranijim aktivnostima već dokazao kao mirotvorac, te više puta prihvatio učešće u aktivnostima i projektima MRV. On je istakao da „ako pozitivno govorite i pozitivno mislite vi ćete širiti pozitivnost oko vas”. Ispred Srpske pravoslavne crkve prisutne je pozdravio protojerej-stravrofor dr. Vladimir Stupar, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči. On je naveo da “Punoća mira moguća je samo u zajednici sa Bogom”, dodavši da  je vjera ta koja je za nas spasonosna, a znak te vjere je ljubav prema drugim ljudima.

Nakon uvodnih izlaganja predstavnika Islamske zajednice BiH, Srpske pravoslavne crkve I Ktoličke crkve, moderator javne tribune, g. Emir Kovačević, dao je prilku prisutnima da aktivno učestvuju u javnoj tribini i postavljaju pitanja uvodničarima. Za izlaganje uvodničara posebno interesovanje su pokazali mladi učesnici, između ostalih polaznici Mirovnog kampa za mlade na Igmanu, kao i članovi Crvenog krsta Lukavac. Učesnik iz Lukavca, podsjetio je na priču da „kada vi podarite jedan osmijeh jednoj osobi ta osoba će imati lijep dan danas, ta osoba će možda podariti taj osmijeh još nekoj osobi, i tako će se osmijeh i radost širiti. Tako isto ćemo mi ovo što smo čuli danas prenijeti našim prijateljima, poznanicima i ova poruka će se šriti dalje“. Svi učesnici su se složili da će sa ove javne tribune ponijeti i prenijeti poruke mira, a o čemu svjedoče i svi pozitivni komentari u ocjeni događaja, te zaključak da se ovakvim i sličnim događajima može doprinijeti izgranji boljeg sutra i doprinositi uspostavljanju trajnog mira u BiH.