У ТРЕБИЊУ ОДРЖАН “ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА”

Дана 27.04.2016. у Требињу, настављен је низ активности „Дани отворених врата“ који се одржавају у оквиру пројекта ПРО-Будућност (повјерење, разумијевање, одговорност за будућност) Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), који реализује Католик Рилиф Сервисиз (ЦРС) у сарадњи с Фондацијом Мозаик, Kаритасом БК БиХ, Форумом грађана Тузла, Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука и Међурелигијским вијећем БиХ.

Активности „Дана отворених врата“ биле су осмишљене у форми посјета вјерским објектима током којих су млади имали прилику упознати се са вјерским службеницима и вјерским објектима које су представили. Учесници су били чланови Одбора за међурелигијску сарадњу из Требиња, ученици Гимназије из Мостара, у пратњи професора религије, као и православна омладина из Требиња. Активности су присуствовали и гости, представници локалних власти и НВО сектора, као и представници медија.

 

У 11часова учесници су се окупили испред Осман-пашине џамије у Требињу, гдје их је поред водитеља програма г. Игора Кожемјакин дочекао и домаћин г. Илхам еф. Пуце, главни имам требињски и секратар муфтије мостарског, те члан Одбора за међурелигијску сарадњу у Требињу. Активности се од почетка придружио и о. Дражен Тупањанин, парох требињски и представник СПЦ, као и члан Одбора за међурелигијску сарадњу из Требиња.

Г. Илхам је присутне прво топло поздравио, а потом упознао са историјатом Осма-пашине џемије, те представио основе ислама. У духу теме позвао је „Да се окупимо око зајдничке ријечи“. Након посјете џамији, учесници су се упутили ка Катедрали Мале Госпе у Требињу. Уз договор и сагласност са колегом свештеником из католичке цркве, који је због путовања био спријечен да учествује у активности, о. Дражен Тупањанин је присутне упознао са основама хришћанства, те говорио о сличностима католичанства и православља. Млади су упознати и са историјатом Катедрале у којој су се налазили.

Обилазак вјерских објеката завршен је у Саборној цркви у Требињу, гдје је о. Дражен Тупањанин, парох требињски, као представник СПЦ, младе упознао са основама православља, те представио симболику и унутрашњост храма у којем су се присутни налазили. Након уводног предавања младима је поново пружена прилика да постављају питања. 

Током "Дана отворених врата" на најбољи могући начин младима је показно како се кроз истинску вјеру превазилазе све несугласице и да свака вјера позива на добро и љубав према другоме. Млади су имали прилику да воде дијалог са вјерским службеницима и да међусобно размијене утиске. Понијели су дивне утиске и закључили да је потребно много више сличних сусрета и упознавања, како би се кроз дијалог и упознавање другога и другачијега градило боље друштво и млади укључивали у грађење боље и сигурније будућности.