U Sokocu održana Javna tribina “Moj doprinos trajnom miru”

U Sokocu je juče, 24. marta u organizaciji projekta "PRO-budućnost" (povjerenje, razumijavanje, odgovornost za budućnost) održana Javna tribina na temu "Moj doprinos trajnom miru". Javnoj tribini prisustvovali su predstavnici crkava i vjerskih zajednica, lokalnih vlasti, civilnog društva, obrazovnih institucija iz opštine Sokoca.

Uvodiničari javne tribune su bili pravoslavni sveštenik sa Sokoca protojerej Zlatko Bogdanović i imam iz Kaljine, Adil ef. Okić, koji su iz perspektive religije pojasnili šta znači mir, te koliki je značaj svakog čovjeka u zalaganju za mir.

Prema riječima protojereja Zlatka Bogdanovića, Srpska pravoslavna crkva, poziva sve vjernike da pristupe izgradnji mira, tako što grade mir u sebi. Živimo u savremenom svijetu i savremenim tokovina, kroz taj vid života izgrađujemo sebe. Pravoslavna crkva nas uči da mir koji gradimo u sebi bude baza od koje ćemo ići ka zadanom cilju, ka vrhu, koji je ispred nas postavljen.

Pored osnovne zadaće da promovišemo mir. mi ne smijemo sebi dozvoliti da on bude savladan i da budemo okarakterisani kao netolerantni, istakao je efendija Adil Okić.

Moderator Javne tribine bio je g. Igor Kožemjakin koji je istakao da je uloga Međureligijskog vijeća u ovom projektu, naglasiti doprinos religijskih učenja crkava i vjerskih zajednica izgradnji trajnog mira. „Danas smo pokušali pored religijske perspektive izgradnje mira bazirati se i na individui, da vidimo šta svako od nas može učiniti i koliko može dati ličnog doprinosa izgradnji trajnog mira“, rekao je Kožemjakin.

Javna tribina “Moj doprinos trajnom miru” se organizuje u okviru projekta PRO-Budućnost, pod pokrovireljstvom USAID-a a koji realizuje CRS uz pomoć partnerskih organizacija MRV-a, Caritasa BK BiH, Foruma građana Tuzle, Fondacijom “Mozaik” i Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.