U Glamoču održan “Dan otvorenih vrata”

Dana 19. maja predstavnici crkava i vjerskih zajednica u BiH otvorili su vrata svojih vjerskih objekata u Glamoču grupi od 28 mladih različite vjerske i nacionalne pripadnosti iz Drvara i Glamoča. Bio je to „Dan otvorenih vrata“, koji je organizovan u sklopu USAID-ova projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost). Realizator projekta je CRS u saradnji s Caritasom BK BiH, Fondacijom Mozaik, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Forumom građana Tuzla i Međureligijskim vijećem u BiH.

„Dan otvorenih vrata“ je osmišljen u formi posjeta vjerskim objektima tokom kojeg su predstavnici crkava i vjerskih zajednica mlade upoznali sa svojim vjerskim objektima i dali im svoj osvrt na važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive sa ciljem uključivanja svih društvenih faktora u procesu vraćanja povjerenja među građankama i građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost. Tokom „Dana otvorenih vrata“ mladi su imati priliku posjetiti Gradsku džamiju u Glamoču gdje ih je dočekao Imam Muhamed ef. Dragolovčanin, župu sv. Ilije Proroka u kojoj je domačin bio vlč. Marko Crnjak i na kraju ih je dočekao Jerej Srđan Belenzada u Manastiru Veselinje.

Mnogima od mladih je to bio prvi put da uđu u bogomolju druge vjere, zato su impresije mladih koji su učestvovali u „Danu otvorenih vrata“ daleko veće. „Prvi put sam u Katoličkoj crkvi i džamiji i utisak je veoma dobar“, izjavio je mladi Đorđe Kekez iz Drvara. Pored Đorđa, mlada glamočanka Saliha Smajić imala je komentar da su dojmovi jako dobri i da su predstavnici vjerskih zajednica i crkava govorili nešto novo što nije znala i da je srećna što je učestvovala u „Danu otvorenih vrata“.

I predstavnici vjerskih zajednica za projekt imaju samo riječi hvale. „Pozdravljam ovaj projekt jer smatram u koliko ne poznajemo druge ili manje poznajemo zapravo stvaramo te predrasude koje su po meni pogrešne“ kazao je don Marko Stojčić, svećenik iz Drvara. Efendija Dragolvovčanin je takođe pozdravio projekat i kazao da su nam ovakva druženja potrebna jer trebano razvijati svijest o drugima i u sebi i oko sebe. „Kako mi koji smo od davnina ovdje živjeli, razmjenjivali kulturu i dobra i dobre savjete kako treba da se dobro upoznamo“, istakao je jerej Zoran Milovac, sveštenik iz Drvara.

“Dan otvorenih vrata” u Glamoču se završio oko 16:30 časova zajedničkim ručkom te radionicom Međureligijskog vijeća gdje su mladi dali svoj doprinos dijalogu i izgradnji trajnog mira.