У Гламочу одржан “Дан отворених врата”

Дана 19. маја представници цркава и вјерских заједница у БиХ отворили су врата својих вјерских објеката у Гламочу групи од 28 младих различите вјерске и националне припадности из Дрвара и Гламоча. Био је то „Дан отворених врата“, који је организован у склопу УСАИД-ова пројекта ПРО-Будућност (Повјерење, Разумијевање, Одговорност за Будућност). Реализатор пројекта је ЦРС у сарадњи с Каритасом БК БиХ, Фондацијом Мозаик, Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука, Форумом грађана Тузла и Међурелигијским вијећем у БиХ.

„Дан отворених врата“ је осмишљен у форми посјета вјерским објектима током којег су представници цркава и вјерских заједница младе упознали са својим вјерским објектима и дали им свој осврт на важност изградње трајног мира из религијске перспективе са циљем укључивања свих друштвених фактора у процесу враћања повјерења међу грађанкама и грађанима Босне и Херцеговине, без обзира на њихову националну или вјерску припадност. Током „Дана отворених врата“ млади су имати прилику посјетити Градску џамију у Гламочу гдје их је дочекао Имам Мухамед еф. Драголовчанин, жупу св. Илије Пророка у којој је домачин био влч. Марко Црњак и на крају их је дочекао Јереј Срђан Белензада у Манастиру Веселиње.

Многима од младих је то био први пут да уђу у богомољу друге вјере, зато су импресије младих који су учествовали у „Дану отворених врата“ далеко веће. „Први пут сам у Католичкој цркви и џамији и утисак је веома добар“, изјавио је млади Ђорђе Кекез из Дрвара. Поред Ђорђа, млада гламочанка Салиха Смајић имала је коментар да су дојмови јако добри и да су представници вјерских заједница и цркава говорили нешто ново што није знала и да је срећна што је учествовала у „Дану отворених врата“.

И представници вјерских заједница за пројект имају само ријечи хвале. „Поздрављам овај пројект јер сматрам у колико не познајемо друге или мање познајемо заправо стварамо те предрасуде које су по мени погрешне“ казао је дон Марко Стојчић, свећеник из Дрвара. Ефендија Драголвовчанин је такође поздравио пројекат и казао да су нам оваква дружења потребна јер требано развијати свијест о другима и у себи и око себе. „Како ми који смо од давнина овдје живјели, размјењивали културу и добра и добре савјете како треба да се добро упознамо“, истакао је јереј Зоран Миловац, свештеник из Дрвара.

“Дан отворених врата” у Гламочу се завршио око 16:30 часова заједничким ручком те радионицом Међурелигијског вијећа гдје су млади дали свој допринос дијалогу и изградњи трајног мира.