САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Општа скупштина Уједињених нација 1996. године је позвала све чланице Уједињених нација на обиљежавање 16. новембра као Међународног дана толеранције. Тај дан нас посебно подсјећа на поштовање и уважавање другачијих од нас у складу са Декларацијом о принципима толеранције.

Према УНЕСКО-вој дефиницији, толеранција је поштовање, прихваћање и уважавање богатства различитости. Темељи се на знању, отворености, комуникацији и слободи мишљења, савијести и увјерењу, те представља хармонију у различитостима. Бити толерантан значи бити слободан, чврсто се држати својих увјерења и поштовати права да се и други држе својих, прихватити чињеницу да људска бића, природно различита у својим религијским вјеровањима и увјерењима, говору, понашању и вриједностима, имају право живјети у миру и бити какви јесу, без било какве дискриминације.

Једно од основних оруђа у борби против предрасуда и тежњи ка толерантнијем друштву, али и нашем личном развоју је знање. Познавањем других култура, упознајемо друге људе, друге навике, њихове обичаје, културу, изражавање и вјеровање. Међурелигијско вијеће у БиХ (МРВ) остаје посвећено својој мисији дијалога међу црквама и вјерским заједницама и њиховим вјерницима ал и грађанима другачијих свјетоназора. Кроз своје пројекте и програме, посебно кроз мрежу Одбора за међурелигијску сарадњу широм Босне и Херцеговине наставит ћемо бити мост сарадње и изградње мирног суживота међу свим људима у нашој земљи.

Стога, МРВ позива све друштвене факторе на толеранцију, суживот и узајамно поштовање. Позивамо све грађанке и грађане у Босни и Хецеговини да преузму одговорност за властита дјела, и да се према другима опходе на начин како би и сами жељели да се према њима опходе. Међурелигијско вијеће у БиХ такође апелује на органе власти да се учине и додатни напори и активности којима би се спријечили сви покушаји напада на човјека као таквог, његову имовину и друга људска права која му припадају, како би се развијао осјећај и брига за другога и другачијег.