Прва фаза едукативних семинара за Одборе за међурелигијску сурадњу

У Добоју је од 11. до 13. 05. одржана прва фаза едукативних семинара за вјерске службенике, њихове асистенте, жене и младе из новооснованих Одбора за међурелигијску сурадњу из Добоја, Ливна и Зенице. Судионици овог семинара су имали прилику добити основне информације о основама вјеровања муслимана, православних, католика и Јевреја. О основама Ислама је говорио мр. Мевлудин Диздаревић, о основама православног хришћанства говорио је Доц. др. Владислав Топаловић, о основама католичанства говорио је др. Марио Бернадић, док је о основама јудаизма говорио Игор Кожемјакин.

Групи жена вјерница из Одбора за међурелигијску сурадњу исту тему су приближиле мр. Зехра Алиспахић која је говорила о основама Ислама, Александра Радојчић-Срдановић је говорила о основама православног хришћанства док је католичанство публици приближила Теа Вуглец. О основама јудаизма говорио је Игор Кожемјакин.

Након сваког предавања је отварана дискусија гдје су судионици могли постављати додатна питања и тако се што боље упознати са вјеровањима других и другачијих. Поред предавања су организирани посјети вјерским објектима у Добоју, граду домаћину који красе објекти све четири цркве и вјерске заједнице. Ту су вјерски службеници говорили о вјерским објектима, њиховој вишеструкој намјени и обредословљу.

Млади из ова 3 Одбора су под водством младих Међурелигијског вијећа у БиХ, групе Сви заједно прошли радионице за тимски рад и стратешко планирање за наредни период.

Сваки од Одбора за међурелигијску сурадњу је испланирао мале пројекте који ће у периоду између 2 едукативне фазе имплементирати у својој локалној заједници што ће допринијети бољој сурадњи цркава и вјерских заједница али што је још важније, вјерника који ту живе. Пројекти су представљени свим учесницима едукативног семинара.