Posjeta porodici Salihović od strane OMS Livno

Dana 25.02.2015 godine Edin ef. Jašarević i otac Željko Đurica posjetili su porodicu Salihović koja živi u selu Kazanci, općina Bosansko Grahovo.  Selo Kazanci je povratničko srpsko  selo iz kojeg su tokom ratnih sukoba izbjegli  širom BiH i u  veoma malom broju su se vratili.

U selu se trenutno nalazi oko 33 domaćinstva u kojima živi po jedna  ili dvije starije osobe. Među njima živi i jedna bošnjačka porodica Salihović  koja je se doselila iz Jajca i  ima troje maloljetne djece. Posebno naglašavamo da su njih troje jedina djeca u ovom selu. Hata je najstarija i  učenik je 7 razreda, zatim Hidajet učenik 4 razreda i najmlađa Raza koja ima samo tri godine.

Kuću za stanovanje bez naknade su dobili od jednog srpskog domaćina i ističu da su im komšijski odnosi na izuzetno visokom nivou, te da nemaju nikakvih problema.

Salihović Zedin, nosilac domaćinstva i otac djece, radi u obližnjoj firmi koja proizvodi treset, posebna vrsta zemljišta za uzgoj cvijeća i drugih povrtlarskih kultura.

Majka od ove djece je trenutno bolesna i nalazi se u Banja Luci na liječenju od ciste na jajniku. Porodična situacija Salihovića je izuzetno loša, pa smo ja i Željko prilikom posjete kupili nešto namirnica i pomogli ih sa određenim novčanim iznosom.

Mala Raza kaže da nema nikog  da se igra i da najviše voli kada joj dođe Višnja, studentica iz Banjaluke, jer se ona sa njom najviše igra.

Našom posjetom željeli smo dati do znanja da nisu sami i da ima neko ko zna za njih i njihove probleme.

                                                                                                                                                         

Edin ef. Jašarević i otac Željko Đurica