OSUDA PROVALE I SKRNAVLJENJA DŽAMIJE U ZAPODI

Nepoznate osobe su u toku protekle noći provalile u džamiju u Zapodi, nedaleko od naselja Gradišće u Zenici. Vijest o ovom sramotnom činu potvrdili su nam u zeničkoj policiji, koja je jutros i obavila uviđaj. Odnesena je nepoznata količina novca iz sandučeta za priloge vjernika.

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, najoštrije osuđuje ovaj vandalki i sramni događaj u našem gradu. Zahtjevamo od nadležnih organa što hitniju istragu te pronalazak i procesuiranje počinioca.

Međureligijsko vijeće u BiH i OMS u Zenici provodeći Monitoring napada na vjerske objekte, vjerske službenike te mjesta od značaja za vjerske zajednice apelira na nadležne Institucije i na svekoliku zeničku Javnost da jasno i nedvosmisleno osude ovo nedjelo počinjeno nad islamskim vjerkim  naslijeđem.

Vjerske zajednice i crkve okupljene u OMS-u zajedničkim glasom žele opomenuti i pozvati sve naše vjernike da u ovom i svim sličnim nemilim događajima budu uz svoje susjede i pruže im podršku u njegovanju i očuvanju njihovih svetih mjesta.

OMS Zenica