OMS Bihać u posjeti vjerskim objektima i susretu sa vjerskim predstavnicima Republike Hrvatske

Odbor za međureligijsku suradnju Bihać (OMS) u sklopu projekta Unaprjeđenje međureligijske izgradnje mira koju Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV) realizira u suradnji sa Catholic Relief Services (CRS), te uz pomoć Renovabis-a, njemačke katoličke organizacije za pomoć narodima u Jugoistočnoj Europi, organiziralo je posjetu vjerskim objektima i susret sa vjerskim predstavnicima Republike Hrvatske u gradu Zagrebu. Cilj projekta je razmjena iskustava o međureligijskom dijalogu i uspostava suradnje sa vjerskim zajednicama susjedne države.

U projektu su sudjelovali, pored vjerskih predstavnika i članova OMS-a Bihać, još i drugi ugledni građani grada Bihaća, pripadnici islamske, katoličke i pravoslavne vjerske zajednice.

Protokolom su obuhvaćene posjete zagrebačkoj džamiji i islamskoj gimnaziji „Ahmed Smajlović“, zagrebačkoj katedrali i pravoslavnoj crkvi. Obilaskom ova tri vjerska objekta, učesnici su mogli da saznaju i razgovaraju o statusu vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, kao i o poteškoćama s kojima se susreću, te da razmjenjuju mišljenja o primjerima pozitivne prakse na putu međureligijskog dijaloga.

Članovi i predstavnici OMS-a Bihać sastali su se sa zamjenikom zagrebačkog muftije Mevludinom ef. Arslanijem, te rabinom Prelevićem iz Židovske općine Zagreb, na zajedničkoj večeri u ugodnom razgovoru.

Prema riječima predsjedavajućeg, fra Marija Plavčića, OMS Bihać planira nastaviti raditi na projektima koji promoviraju međureligijski dijalog.

Jednodnevni izlet su organizirali aktivisti Odbora za međureligijsku saradnju: fra Marijo Plavčić, Amir ef. Čavak, jerej Dalibor Nenić, Vedran Mihić i Sinanudin Bajrić u suradnji sa vjerskim zajednicama Republike Hrvatske.

Prema mišljenju sudionika ovako ugodna aktivnost jača razumijevanje drugog i drugačijeg i doprinosi uvažavanju različitosti ljudi prema vjerskom ubjeđenju.

 

Sinanudin Bajrić

Tajnik Odbora za međureligijsku suradnju Bihać