Održana 68. redovna sjednica Skupštine MRV-a

U Sarajevu je 12. 12. 2013. godine održana 68. redovna sjednica Skupštine MRV-a.Pored razmatranja redovnih aktivnosti Vijeća, Skupština je usvojila Izvještaj o praćenju napada na vjerske objekte i proglasila slijedeću 2014. godinu, godinom porodice.

Članovi Skupštine MRV-a su iskoristili priliku da se povodom završetka građanske godine obrate javnosti u BiH a tekst ove poslanice donosimo u cjelost:

Mi, članovi Skupštine MRV BiH: episkop zahumsko-hercegovački i primorski g. Grigorije, predsjednik MRV BiH, Husejin ef. Smajić muftija sarajevski, Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski i gospodin Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, obraćamo se građanima Bosne i Hercegovine na kraju 2013. godine, da se zajedno podsjetimo na događaje iz međureligijskog života u BiH iz ove, odlazeće godine i objavimo plan za slijedeću, 2014. godinu.

Okupljeni u Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini, Vijeću koje nije nadtijelo niti tijelo moći u zakonodavnom i izvršnom smislu ali je svakako, što je nama i najdraže, izraz dobre volje naših crkava i vjerskih zajednica da zajednički djelujemo u izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog, izražavamo zadovoljstvo proteklom godinom u radu MRV BiH.

U 2013. godini okupili smo vjerske službenike, žene vjernice, mlade, mlade teologe. Osnovali smo odbore za međureligijsku saradnju u Doboju, Livnu, Zenici i Banja Luci pored postojećih, ranije osnovanih, u Brčkom, Bijeljini, Goraždu i Orašju. Odbori se samoangažuju po pitanju lokalnih potreba svojih zajednica u brojnim projektima. Monitoringom napada na vjerske objekte skrećemo pažnju javnosti i institucija države na ovaj problem sa namjerom preventivnog djelovanja i potpunog izkorjenjivanja napada.

Iz našeg međureligijskog angažmana, razmjenjivanja mišljenja sa članovima naših crkava i vjerskih zajednica, osjetila se potreba za afirmacijom porodice, promocije tradicionalnih vrijednosti, vrijednosti utemeljenih u našoj vjeri. Zbog toga smo na 66. sjednici Skupštine MRV BiH, održanoj u aprilu 2013. godine, odlučili da kroz projekte MRV BiH u 2014. godini, 2014. godinu proglasimo godinom porodice. Okupljanje žena vjernica – Kongres žena vjernica BiH, biće u znaku porodice, zatim regionalno okupljanje mladih teologa, vjeroučitelja, mladih uopšte ali i sve aktivnosti naših odbora i vjerskih službenika kao i ostalih članova biće u istom smjeru. Obzirom da je 15. maj/svibanj međunarodni dan porodice, brojnim manifestacijama i projektima upriličenim toga dana, posebno ćemo naglasiti njen značaj. Mediji će biti obavješteni o svim aktivnostima kako bi javnost mogla da prati iste.

Koristimo priliku da se zahvalimo našim donatorima bez kojih ne bismo mogli djelovati. Zahvaljujemo se Savjetu ministara BiH, Vladi Republike Srpske, Vladi Federacije BiH, Brčko Distriktu, Ambasadi SAD-a, Renovabis-u, Catholic Relief Servis-u, Fondaciji Konrad Adenauer, Karitas-u, Religijama za mir, Izdavačkoj kući Hikmet, Centru za mlade Vrhbosanske nadbiskupije.

Molimo se Bogu da svim vjernicima i građanima BiH podari mira, zdravlja i blagodati dostojne čovjeka u Novoj godini 2014.

Skupština MRV BiH