IZLET ČLANOVA OMS ŽEPČE I UČENIKA SMŠ I SGŠ ŽEPČE NA MATINSKI VIS

Nakon uspješno realizovanih projekata, javne tribine 'Prevencija i suzbijanje ovisnosti' i sakralne izložbe 'Predstavljanje pravoslavne, katoličke, jevrejske i islamske umjetnosti', u subotu 7. 5. 2016. OMS (Odbor za međureligijsku saradnju) Žepče organizovao je još jednu aktivnost.

U saradnji sa MRV-om BiH (Međureligijsko vijeće) i CRS-om (Catholic Service Relief), jednodnevni izlet na Matinski vis osmišljen je kao neformalno druženje članova odbora, saradnika MRV-a BiH i učenika SMŠ (Srednja mješovita škola) i SGŠ (Srednja glazbena škola) Žepče.

Matinski vis se nalazi na 824 m n/v. Dom na Visu izgrađen je 2001. godine, na prostranoj ravnici  koju okružuje borova šuma. Sa magistralnog puta M-17, od restorana 'Jeleč' kod Žepča, obilježenim putem se do doma može doći terenskim automobilom ili pješice za 2 sata i 30 minuta. Dom raspolaže sa 50 ležaja, kuhinjom i salom za 50 osoba. Osvjetljava se pomoću solarnih panela, a vodom se snabdijeva sa obližnjeg izvora.

Otvoren je vikendom ili po potrebi, uz najavu u PD 'Vis' Žepče. Svakog vikenda angažovana je jedan osoba na dežuri  iz PD (Planinarsko društvo) 'Vis', kako bi gosti imali mogućnost korištenja doma tokom posjeta Matinskom visu. Prostor oko doma je pogodan za izlete, kampovanje, šetnju, ali i skijanje tokom zime.  Staze su obilježene, pa se može obilaziti šire područje Matinskog visa. Organizovanim grupama planinara na usluzi je vodička služba Planinarskog društva 'Vis' Žepče.

U planu je i izgradnja adrenalinskog parka u sklopu doma. Brojni vidikovci priuštit će vam prelijep pogled na šire područje opštine Žepče i susjedne opštine Maglaj i Teslić.

Predsjedavajući OMS-a Žepče, vlč. Predrag Stojčević, zbog ranije preuzetih obaveza, nije mogao prisustvovati izletu u subotu. Kratko je posjetio članove OMS-a Žepče koji su otišli na Vis u petak na kako bi izvršili potrebne pripreme.

Izletu na Vis pridružio se glavni imam Izet ef. Efendić, paroh žepačko-zavidovićki o. Zoran Živković, stručna savjetnica MRV-a BiH Božana Ivelić-Katava, saradnik Alen Vidović, te sekretari OMS-a Žepče.



(Anesa Džinić/Zepce.Ba)