I U SARAJEVU ODRŽAN “DAN OTVORENIH VRATA”

U četvrtak 30. novembra u Sarajevu je održan “Dan otvorenih vrata“ tokom kojeg su mladi iz različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH imali priliku posjetiti Gazi Husrev-begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu, Katedralu Srca Isusova i Aškenasku sinagogu.

 

Predstavnici crkava i vjerskih zajednica mlade su upoznali sa svojim vjerskim objektima i dali im svoj osvrt na važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive sa ciljem uključivanja svih društvenih faktora u procesu vraćanja povjerenja među građankama i građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Mladi su izrazili veliko ineresovanje za organizovanje jednog ovakvog događaja. Upoznavanje drugih religija, kao i vjerskih objekata značajno je iskustvo, naveli su, s obzirom na to da su mnogi prvi put posjetili vjerske objekte drugih religija.

„Dan otvorenih vrata“ održan je u okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Međureligijskim vijećem BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Nansen dijalog centrom Mostar.