Duh Asiza u Zenici 2016 – 30. godišnjica Duha Asiza u svijetu i 5. u Zenici

U utorak 25.10.2016. godine u crkvi sv. Ilije Proroka održana je 5. Međureligijska manifestacija „Duh Asiza u Zenici“ kao centralna godišnja svečanost Odbora za međureligijsku saradnju.

 

Programom je dominirala duhovna muzika pravoslavlja, islama, katoličanstva i judeizma a izvođači su bili, hor Pavoslavne bogoslovije „Sveti Petar Dabrobosanski“ iz Foče, hor „Sejfullah“ iz Konjica, Zbor Katoličkog Bogoslovnog Fakulteta iz Sarajeva, Ansambl Jevrejske zajednice BiH te muzikča skupina „Novo Nebo“ iz Zenice. Također, izrečene su i molitve u kojima su mladi molili za mir, dobro, razumijevanje i slogu među narodima Bosne i Hercegovine.

 

Zenicu kao grad koji svakim danom postaje središtem međureligijskog dijaloga, pohodili su ovu večer gosti i uzvanici iz brojnih gradova Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Sokoca, Foče, Višegrada, Goražda, Pala, Visokog, Travnika i Novog Travnika, Kaknja, Žepča, Zavidovića, Doboja, Banja Luke, Tuzle i Bugojna. Prisutni su bili  predstavnici međunarodnih organizacija te nekoliko Ambasada i mirovnih misija u BiH.

U prepunoj crkvi sv. Ilije čule su se konstruktivne i humane poruke koje predstavljaju nadu i jasan put kojim nam je svima ići. 

Prisutnima se obratio u ime Odbora za međureligijsku saradnju jerej Marko Maleš, paroh zenički koji je naglasio da je ovo peta godina našeg okupljanja na kojem se učimo slušati, poštovati i voljeti. Ovim i svim našim drugim zajedničkim projektima potičemo vjernike naših zajednica da se u duhu svoga vjerozakona svim silama trude oko očuvanja svog dobrokomšijskog zajedništva i ne dozvole podstrekačima nepovjerenja, isključivosti, mržnje, zloće i sukoba da uspiju u svojim dubokonehumanim namjerama.

 

U ime crkve koja svake godine otvori vrata gostoljubivosti prema svim dobronamjernim ljudima na „Duhu Asiza“ riječima dobrodošlice kazivao je i dekan žepačkog dekanata i župnik fra Zdravko Anđić. Fra Anđić je posvjedočio o dalekovidnosti ideje pokojnog pape Ivana Pavla drugoga, koji je prije trideset godina ostvario svoj san a po uzoru na velikog mirotvoraca svijeta svetog Franju Asiškog, okupivši predstavnike svih religija svijeta na jedno mjesto kako bi se iz mnogih srdaca i na mnogo jezika čula molitva i poruka mira. U Zenici taj san živimo petu godinu i važno je da u svojim žvotima budemo živi svjedoci zajedništva u različitosti u svijetu i našoj zemlji.

 

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici je ustanovio priznanje  „Zenička povelja mira“ koja se svake godine prigodom održavanja „Duha Asiza“ dodjeljuje zaslužnim pojedincima za doprinos međureligijskom dijalogu, toleranciji i očuvanju mira.

 

Ove godine laureat ovog najvećeg priznanja je mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica koji je nagrađen za šestogodišnji angažman u Odboru, zalaganje na polju međureligijskog dijaloga, te materijalnu podrušku radu Odbora.

 

Prilikom primanja priznanja glavni imam Jakub ef. Salkica kazao je da mnogo puta suočeni bili smo i sa nedaćama i problemima ali se nadamo da nećemo odustati od težnji da nastavimo bez obzira na izazove, raditi važne zadatke u okviru Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

U Islamskoj zajednici ćete uvijek imati partnera i ruku podrške a ovo je priznanje i svim imamima Medžlisa Islamske zajenice u Zenici, poručio je Jakub ef. Salkica.

 

Na kraju svečanosti prisutne je pozdravio i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH koji je čestitao Odboru u Zenici na ustrajnosti te prenio čestitke članova Jevrejske zajednice.

 

Uz teskt pjesme „…Moglo bi bit' da je lakše umrit' nego ljudima reć' oprosti“ koju su horski odpjevali svi prisutni, iz Zenice se odaslala poruka da možemo, hoćemo i moramo zajednički graditi svoju stvarnost, istinski ljudski i pravičnije bratski.