13, 3, 84, 51, 3010, 35000013, 3, 84, 51, 3010, 350000

Možda bi naslov koji objedinjuje sljedeći tekst mogao glasiti i „Neke livanjske religijske naj-brojke“ ili „Jeste li znali?“ ili „Nacionalno blago skriveno u Livnu“. Što god odabrali, nećemo pogriješiti.

Sljedeći sadržaji kulturno-povijesne naravi, Livno svrstavaju u značajne kulturne centre Bosne i Hercegovine. I svi su oni iz religioznog fundusa. O ovome zasigurno ne znaju ni mnogi domaći stanovnici, a kamoli stanovnici drugih krajeva BiH i šire. 

Jeste li znali da je Livno nakon Sarajeva grad s najvećim brojem potkupolnih džamija u BiH?! 

Putopisac Evlija Čelebija1660. godine, kad je dolazio u Livno, zapisa kako tu postoji 13 džamija.

Danas, u Livnu postoje tri restaurirane potkupolne džamije: hadži Ahmeta Dukatara, Beglučka i Balaguša, a otkopani su i uređeni temelji Džumanuše i Firdusove džamije. Interesantno je da su čak dvije potkupolne džamije, odnosno graditeljske cjeline u Livnu i to Balaguše i Beglučke džamije, kao i mjesto i ostaci graditeljske cjeline džamije Džumanuše proglašeni nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Jeste li znali da se u Livnu nalazi jedna od najbogatijih zbirki ikona u Bosni i Hercegovini?!

Pravoslavna crkva Uspenija Presvete Bogorodice, jedinstven primjer u arhitekturi pravoslavnih crkava, i sama spomenik čuva još jedan vrijedan spomenik kulture, zbirku ikona. Iako potpuna kolekcija obuhvaća 84 ikone, njih 51 su zaštićena spomenička građa. Ikone su djela srpskih, makedonskih, grčkih, ruskih, kritskih i primorskih ikonopisaca. Posebnost ove zbirke predstavljaju i ikone domaćih “naivnih” slikara.

Zlo posljednjeg rata ostavilo je trag i u ovoj vrijednosti. Nakon 20 godina izbivanja, prošle  2020. godine, nakon restauracije, ikone su se vratile kući.

Jeste li znali da se  u Livnu nalaze najveće orgulje u Bosni i Hercegovini?  

Nacionalni spomenik BiH, samostanska crkva sv. Petra i Pavla na Gorici od 2015.godine ima još jednu neizmjernu vrijednost, nove orgulje. Goričke orgulje, taj grandiozni instrument ima 41 registar. Sadrži III manuala i pedal te 3010 svirala, 282 drvena i 2728 metalna, međusobno potpuno različita. Sačinjene su od 350 000 različitih većih i manjih dijelova različitog materijala. Kućište je visoko 9 m, široko 8,5 m, a dubina zajedno sa sviraonikom iznosi 6,3 m. Ima dva odvojena sviraonika. Iz Rogaške Slatine u Sloveniji, gdje su dijelovi izrađivani uglavnom ručno oko šest mjeseci, u Livno su dopremljene u dijelovima u čak dva šlepera. Montiralo ih je i do  petnaest osoba.

Ako je bar netko ovim sadržajem obogaćen, zaintrigiran, možda začuđen, imalo je smisla složiti i ove retke.

Dinko Periša, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Livno

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици