Парохијски храм Силаска Светог Духа на апостоле у Бихаћу

Парохија бихаћка

Парохијски храм

Силаска Светог Духа на апостоле у Бихаћу

     Стари храм у историјској језгри града Бихаһа био је катедрални храм Епархије бихаћке. Подигнут је и освеһен 1898. године. Некада је била једна од највећих парохија бихаћког намјесништва. Bила је самостална парохија грмушка i једна од најбољих парохија бихаћког намјесништва.

Претходна стара парохијална црква са школом била је у Језеру, поред града, и била је од дрвета. Нови храм је осветио митрополит Николај Мандић (ујак Николе Тесле). Креирањем Епархије бихаћке, 1923. године, овај храм је постао катедрални. Освећење данашњег храма обављено је 09. септембра 2018. године, а освећење је извршио Његова Светост Архиепископ пећки Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј са више архијереја.

Подручни храмови:

 а) Храм Светог Пантелејмона у Грмуши

 б) Храм Светога цара  Константина и царице Јелене у Гати (Бугару)

в)  Храм Светих апостола Петра и Павла у Притоци

г) Храм Силаска Светог  Духа  на апостоле у Босанским Дољанима

д) Храм Вазнесења Господњег у Липи

Vrh obrasca

Пароси који су служили у парохији бихаћкој:

    Филип Ковачевић; Василије Ковачевић ( 1862-1896) ;

     Константин – Коста Ковачевић (1889);

     Стефан Босанчић ( 1832-1886);

     Симо Иванчић;

     Стеван Ковачевић;

     Бранко Дрљача;

     Стојан Врањешевић;

     Гојко Ковачевић;

     Стојко Стрика ( до 1992) ;

    Драган Шкалоња (1993-1994);

    Серафим Кужић, архимандрит администрирао парохијом од 1998. до 2002.);

    Сергије Карановић, игуман ( администрирао парохијом од 2002. до 2005.)

   Далибор Ненић (2005-2020);

    Славиша Милиновић ( 2020-

Парох Славиша Милиновић, презвитер

Рођен је 28. октобра 1994. године у Приједору, од оца Драге и мајке Јасне, рођене Свитлица. Основну школу завршио је у Приједору. Средњу школу ЈУ Гимназија „Св. Сава“ завршио је у Приједору. По окончању средњошколског образовања Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачкога г. Атанасија 2014. године уписује основне студије богословско-пастирског смјера Универзитета у Београду, које окончава 2019. године. У чин ђакона рукоположен је 11. октобра 2020. године у манастиру Медна, а у чин презвитера 25. октобра 2020. године у манастиру Глоговац. На парохији бихаћкој дјелује од октобра мјесеца 2020. године.

Данас парохија бихаћка има 40 домаћинстава са око стотињак вјерника. Литургијски молитвени живот се одвија редовно. Светим Литургијама и другим молитвеним богослужењима присуствује између 15 и 25 вјерника. На парохији бихаћкој углавном је све старији живаљ. Дјеце која уче вјеронауку има двоје. Дјеце укупно на парохији бихаћкој има 6. У вријеме пандемије COVID 19,парохијани су редовно посјећивали богослужења и примали Свето Причешће. Како то и данас чине. У самој парохији постоје удружења из околних села која се брину о обнови светиња, чишћењу и одржавању гробаља,посјећивању обновљених домаћинстава и самом помагању парохијском свештенику.

Парох парохије бихаћке и члан ОМС Бихаћ

презвитер Славиша Милиновић

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Primjeri koji uče

U ovom vremenu kada gotovo sve tv vijesti počinju s gotovo uvijek istom medicinskom temom, upoznat ćemo vas s jednim znamenitim i posebnim liječnikom. Zvao