MLADI MODRIČE I ODŽAKA ZAJEDNO OBIŠLI BOGOMOLJE: “Upoznavanjem različitosti koje nas obogaćuju najbolje se boriti protiv predrasuda”

„Među nama je više sličnosti nego što ima razlika, a razlike kojih ima su ono što nas dodatno obogaćuje i što jedni kod drugih trebamo cijeniti i poštovati“, jedna je od glavnih poruka proizašla iz zajedničkog jednodnevnog druženja mladih iz Odžaka i Modriče koji su u utorak na "Danu otvorenih vrata, održanom danas u okviru projekta PRO-Budućnost zajedno obišli Odžačku džamiju, župnu crkvu Župe glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku i Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči.

„U Odžaku sam od početka osamdesetih, znam mnogo ljudi, ali nikada nikog od njih nisam odvajao po tome koje su vjere i kojem narodu pripadaju. Gledam danas vas ovdje, po vašim licima ne mogu reći koje ste vjere, ali znam da na primjer oni koji imaju krvnu grupu B pozitivnu ili ‘nultu’ mi sutra mogu spasiti život, i ja njima, i na tim bočicama ne bi pisalo koje je vjere njen darovalac“, kazao je u nadahnutom govoru mladima Fahrudin ef. Mujanović, imam Odžačke džamije.

Kroz otvoren razgovor učesnice i učesnici su efendiju Mujanovića, kao i ostale domaćine u bogomoljama, imali priliku pitati sve što ih zanima, i saznati mnogo toga.

Župnik Župe glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku don Jakov Filipović prisjetio se na početku druženja u župnoj crkvi službe u Maglaju gdje je ranije bio na župnik.

„U Maglaju sam djelovao u sredini gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo, ali sam bio toliko dobro prihvaćen, a i ja sam prihvatio njih, tako da su me svi bez obzira na vjeru i naciju zvali ‘naš župnik’, a za crkvu su mnogi također znali reći ‘naša crkva’, na šta sam bio posebno ponosan“, kazao je don Jakov Filipović.

„Istinski se veselim ovom današnjem zajedničkom susretu, ovo je veliki korak. Mi razlike ne trebamo neutralizirati, svi treba da budemo to što jesmo, ali to ne predstavlja nikakvu prepreku da danas i svaki naredni put zajedno sjednemo i razgovaramo“, dodao je.

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči domaćini mladima su bili Otac Goran i Otac Siniša koji su govorili o istorijatu Hrama i pravoslavlja u Modriči, i spremno odgovarali na sva pitanja koja su mlade zanimala.

„Treba da volimo svakog čovjeka jer smo tako bliži Bogu, jer, kako ćemo voljeti Boga kojeg ne vidimo, ako mrzimo svoga brata kojeg vidimo?“, kazao je Otac Siniša, a o međusobnom poštovanju je govorio i Otac Goran:

„Samo zajedno možemo dalje, samo zajedno možemo put spasenja, jer ako svako gleda samo kako će spasiti sebe a ne brine o onom pored sebe, nema nas nigdje“.

Mladi su nakon posjete izrazili zadovoljstvo viđenim i naučenim, uz jednu ‘primjedbu’: „Voljeli bismo da je druženje trajalo duže, kako bismo se još bolje upoznali“.

„Ranije sam imao priliku posjetiti džamiju u Orašju, ali ne i ovu u Odžaku. U pravoslavnoj crkvi sam danas bio prvi put u životu. Danas smo imali mnogo lijepo druženje, naučili, mnogo toga novog što nam može pomoći u razbijanju nekih pogrešnih mišljenja ili predrasuda koje bismo mogli imati prema drugima“, kaže Ante iz Odžaka.

Marija iz Modriče kaže kako joj je zadovoljstvo što je s vršnjacima i vršnjakinjama iz Modriče i Odžaka imala priliku posjetiti sve tri bogomolje u jednom danu što ranije nije imala priliku i naučiti mnogo novoga, što je istakla i Anđela iz Odžaka:
„Nisam ranije bila u pravoslavnoj crkvi, imala sam priliku vidjeti sličnosti i razlike među našim vjerama. Mislim da smo svi skupa naučili mnogo toga korisnog“, kaže Anđela.

Merjem iz Odžaka kaže kako je imala priliku i ranije obići sve bogomolje, dodajući kako bi voljal još obići jevrejsku sinagogu.
„Ovakva zajednička druženja su važna da nam pokažu koliko smo svi skupa slični, kako smo u stvari jedno i kako možemo i trebamo da živimo skupa bez isticanja razlika koje postoje, ali koje ne treba da budu prepreka već bogatstvo“, kaže Merjem. 
Nemanja iz Modriče također je kazao kako bi volio posjetiti sinagogu, zadovoljan je zajedničkim druženjem, a pored naučenog dojmio ga se i način gradnje i uređenje vjerskih objekata.

„Imali smo priliku vidjeti tri stila gradnje, različite stilove i pristupe uređenju vjerskih objekata. Ranije sam posjećivao bogomolje drugih vjera, ali nisam imao priliku razgovarati sa vjerskim službenicima kao što smo imali priliku danas“, kaže Nemanja, a izgled i način izgradnje bogomolja su dojmili i Amru iz Odžaka:

„Lijepo je bilo vidjeti sve to u jednom danu. Ranije sam uz džamiju imala priliku posjetiti i katoličku crkvu, ali ne i pravoslavnu. Saznala sam mnogo novog i zanimljivog, a zadovoljstvo mi je bilo vidjeti i kako je sve uređeno“, kaže Amra.

“Dan otvorenih vrata” održan je u organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH, u okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji realizuje Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem u BiH.

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици