“SUZVUČJE RAZLIČITOSTI” U ORAŠJU: “Učeći jedni od drugih i jedni s drugima, rušimo predrasude i strahove”

Odbor za međureligijsku suradnju Orašje organizirao je 9. 3. 2019. međureligijski koncert „Suzvučje različitosti“.

Na koncertu “Suzvučje različitosti” nastupili su Bošnjački hor „Azizija“ iz Orašja i zbor Franjevačke teologije iz Sarajeva „Fra Nenad Dujić“. Koncert je organiziran u sklopu programa „Jačanje međureligijskog dijaloga u BiH“ kojeg provodi Međureligijsko vijeće u BiH uz potporu CRS-a

Program je vodio Jozo Jezerčić, tajnik Odbora za međureligijsku suradnju. Pozdravni govor uputio je fra Anto Pušeljić, član OMS-a Orašje, a nakon njega je Jozo Jezerčić, voditelj i tajnik OMS-a Orašje, ukratko predstavio rad Odbora naglasivši kako je „Odbor posebnu pažnju usmjerio na odgoj i obrazovanje mladih”:

“Ako oni ne nauče živjeti u dijalogu i toleranciji, budućnost nam neće biti bolja od prošlosti. Realizirali smo nekoliko projekata za mlade na kojima su se okupili mladi iz tri vjerske zajednice i učeći jedni od drugih i jedni s drugima, rušili smo predrasude i strahove te gradili mozaik čija se ljepota i očituje u raznobojnosti kamenčića“, kazao je Jozo Jezerčić.

Voditelj je također naglasio kako je trebalo nastupiti Srpsko pjevačko društvo „Bogoljublje“ iz Doboja, ali su u zadnji tren zbog tehničkih razloga morali otkazati te je “zbog toga gradnja večerašnjeg mozaika bila osiromašena za kamenčiće pravoslavlja”.

Zborovi su nastupili u dva navrata i prvi su se na binu popeli domaćini. Bošnjački hor „Azizija“ je početkom ožujka proslavio svoj 26. rođendan pa su u rođendanskom raspoloženju otpjevali šest ilahija. Solisti su bili Senad Kukuljević, Alma Puran i Medina Begović.

Nakon „Azizije“ nastupio je zbor Franjevačke teologije iz Sarajeva. Oni su otpjevali pet zborskih višeglasnih pjesama i jednu gregorijanskog korala.  Na kraju je voditelj zahvalio zborovima na sudjelovanju te pozvao publiku da se uključi u međureligijski dijalog jer iz njega nije i ne smije biti isključen nitko.

“Unatoč sportskim događajima u gradu i produženom slavlju Dana žena, kino dvorana u Orašju je bila lijepo popunjena. Druženje članova zborova i aktivista i članova Odbora za međureligijsku suradnju nastavljeno je u hotelu Navis uz jelo, piće i pjesmu. Zahvaljujemo fra Marinku Živkoviću na fotografijama”, kažu iz OMS Orašje.

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици