05.01.2015.

OSUDA NAPADA NA MEDŽLIS IZ-e TREBINJE

Međureligijsko vijeće najoštrije osuđuje ispisivanje uvredljivih grafita na Medžlisu Islamske zajednice u Trebinju koje se desilo 8. marta 2014. g.

Pozdravljamo reakciju načelnika opštine Trebinje g. Slavka Vučurevića i paroha trebinjskog o. Dražena Tupanjanina koji su odmah po saznanju posjetili mjesto napada i izražili žaljenje zbog tog čina. Samo zajedničkim radom vjerskih zajednica i crkava i nadležnih institucija možemo se efikasno boriti protiv ovih negativnih pojava u našem društvu.

Međureligijsko vijeće u BiH u čijem radu učestvuju sve četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice, vrši evidenciju napada na vjerske objekte i zalaže se za bolju zaštitu istih. U našem zadnjem izvještaju smo naglasili da su napadi na vjerske objekte još uvijek česti i da je osnovni problem nedovoljno strogo kažnjavanje počinitelja napada. Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području. S tim u vezi pozivamo sve nadležne institucije da ovim predmetima prilaze hitno i s posebnom pažnjom.